maandag 27 juli 2009

Strijd om openbare ruimte brandt los!


Het betaald parkeren in Regentessekwartier/Duinoord (Den Haag) is inmiddels ingevoerd. Een deel van het Comité Bewust Autoloos Nederland woont net over de grens, in een straat waar het toch al betrekkelijk vol stond met auto's. Door het betaald parkeren zetten verschillende mensen hun auto bij ons in de straat neer en in de straat hierachter. Het zijn vooral overtollige auto's en auto's van bezoek. Omdat er toch al geen ruimte over was, kunnen mijn lieve autobezittende straatgenoten niet meer voor hun deur parkeren, en soms zelfs niet meer in hun stukje van de straat. In Duinoord is er nu voldoende parkeerplek, kwam het Comité ter ore.

De straat wordt bewoond door doorgaans redelijk beschaafde en niet zeer a-sociale mensen. Nu hun hele levenshouding op de proef wordt gesteld, blijkt dat een dun laagje vernis. Een bezitter van een camper uit het Regentessekwartier vond onder zijn ruitenwisser een rustig gesteld verzoek om zijn camper ergens anders te parkeren. Alles ging goed, tot de laatste zin: "Zo niet, dan kunnen we de veiligheid van uw auto niet garanderen." (Of zoiets.) Een onverholen dreigement.

Intussen vliegen de mailtjes over en weer over 'onze' problemen en wat 'wij' ertegen kunnen doen. Het volgende valt op:

1. De autobezittende straatbewoners beseffen niet, dat hun eigen auto's de autovrije mensen ook al in de weg stonden. Het Comité bevindt zich midden in een strijd tussen autobezitters onderling.

2. De autobezitters oefenen op de straat voor hun deur een verkapt eigendomsrecht uit. Een ander hoort daar niet. Dit eigendomsrecht dient echter gratis te zijn. Betaald parkeren (wat neerkomt op een zekere prijs voor het gebruiksrecht van de openbare ruimte, niet meer dan dat) past niet in het wereldbeeld.

Het standpunt van het Comité Bewust Autoloos Nederland is simpel: voer het betaald parkeren over de hele stad in, gecombineerd met de eind januari bepleite uitkoopregeling van auto's. Verder zien we de strijd met leedvermaak aan.


Yde van der Burgh


1 opmerking:

  1. Als medebestuurslid zal ik ook een keer een bijdrage leveren. Met het onderschrift 'terecht tevreden' kwam ik een onzichtbare auto tegen op het net (al weer van elders geplukt overigens):
    http://waltervanpeijpe.com/geplukt-van-het-net/
    Lijkt me geparkeerd al een hele vooruitgang, maar wel lastig voor andere weggebruikers. Bovendien neemt ie nog steeds plaats in, maar het voordeel is wel dat je 't bijna niet ziet!

    BeantwoordenVerwijderen