donderdag 5 maart 2009

Autosector moet bij krimp worden geholpen

De autoverkopen zakken dramatisch, en dat is een goede ontwikkeling. De BOVAG heeft het idee van het Comité Bewust Autoloos Nederland voor een auto-uitkoopregeling in perverse vorm overgenomen. Net als in het oorspronkelijke voorstel neemt de overheid auto's in, maar de enige doelstelling van de BOVAG is, dat de mensen er een nieuwe auto van gaan kopen. Op die manier zou de autobranche geholpen kunnen worden het hoofd boven water te houden. Het voorstel lijkt nog serieus genomen te worden ook, omdat een vergelijkbare maatregel in Duitsland tot topverkopen heeft geleid.
Het Comité Bewust Autoloos Nederland is verbijsterd over de stupiditeit van het voorstel. Een gevolg van onze doelstellingen (minder auto's, selectiever gebruikte auto's, milieuvriendelijke auto's, mooiere auto's, minder ruimte voor auto's) is ongetwijfeld een teruggang in de werkgelegenheid voor de autosector. Dat is niet erg. Er komt beter werk voor in de plaats in andere sectoren. Met de fietsenbranche (ook BOVAG!) gaat het intussen bijvoorbeeld heel goed. Een teruggang in de werkgelegenheid als gevolg van de crisis moet daarom niet voorkomen worden, maar in goede banen geleid.
Het Comité pleit daarom voor de volgende maatregelen:
1. Uitkoopregeling voor slechte oude auto's alleen om auto's van de weg te halen, en niet voor aanschaf van een nieuwe. Enige uitzondering: elektrische auto's.
2. Een sectoraal Sociaal Plan om uitstromende werknemers uit de groot- en detailhandel en autoreparatie toe te leiden naar een beroep dat we wél nodig hebben.
3. Ombouw van de Nederlandse auto-industrie naar elektrische auto's, en een forse overheidsinvestering in een landelijk netwerk van oplaadstations voor elektrische auto's.

1 opmerking:

  1. Ben een beetje verbaasd over de steun voor elektrische auto's... Zijn die zoveel beter? Ok, ik lees ook wel eens wat over fijn stof ("fijn, stof!") en dat zal ook wel met verbrandingsmotoren te maken hebben, maar dat is toch bij verre niet het enige bezwaar tegen auto's. Voor de rest leuke stukjes, hoor.
    Groet,
    Daniel S.

    BeantwoordenVerwijderen